Miksi buukata meikkaaja henkilökuvauksiin?

Meikki on viestintää. Sen avulla voi vaikuttaa kuvien kokonaistunnelmaan. Taitava meikkaaja ymmärtää meikin emotionaalisen vaikutuksen katsojaan ja osaa hyödyntää erilaisia keinoja jotta kokonaisuuteen saadaan aikaan juuri oikea tunnelma ja viesti. Meikkaaja täydentää valokuvaajan työtä.


Usein henkilöstökuvauksissa vastuu onnistuneesta kokonaisuudesta sysäytyy kokonaan kuvaajan harteille tai kuvattava saattaa syyttää itseään siitä että ei onnistu kuvissa, mutta tosiasiassa kokonaisuuteen vaikuttaa hyvin moni muukin tekijä mitkä eivät ole välttämättä kuvaajan tai kuvattavan hallittavissa. Vastuu siitä miltä kuvattava kuvassa näyttää on paljon myös meikkaajan käsissä. 


Itse itsensä meikkaaminen henkilökuviin voi olla riski, kuten myös meikkaamatta jättäminen, myös miehillä. Meikkaajan valintaan kannattaa panostaa ihan yhtä paljon kuin kuvaajankin valintaan.


Mihin kaikkeen meikki vaikuttaa ja mitä sen suhteen pitäisi huomioida? Miten meikkaajasta saa parhaan hyödyn irti ja miten eri tavoin meikkaajaa voi käyttää?


Meikki ei ole vain väriä. Se on muotoa, tekstuuria, valoa ja varjoa. Meikki vaikuttaa oleellisesti kokonaisuuteen, tunnelmaan ja viestiin. Ammattilaisilla on käytössään valtavat määrät erilaisia erikoispigmenttejä ja erilaisilla toiminnallisilla ominaisuuksilla varustettuja tuotteita joilla voidaan manipuloida valon reflektioita ja siten muokata kohdetta lähes rajattomasti, joko näkyvällä meikillä tai täysin huomaamattomasti.


Tämä toimii myös toiseen suuntaan. Hyvänä ja tuttuna käytännön esimerkkinä tästä on esim valoa reflektoivia pigmenttejä sisältävä valokynä, joka on oikein käytettynä loistava tuote, väärin käytettynä saattaa saada aikaan epätoivotun tuloksen. Tietyissä valaistusolosuhteissa reflektoivat pigmentit ikäänkuin nostavat kohtaa johon kynää on laitettu kaksiulotteisessa kuvassa ylös/ulospäin jolloin esim silmäpussit tai muu kohta jossa kynää on käytetty pomppaa huomattavasti esiin. Jos lisäksi muu osa kasvoista on puuteroitu mataksi, joka syventää ja vie sisäänpäin (usein on, koska yleisesti ohjeistetaan puuteroimaan kuvaan hyvin mutta jättämään silmienaluset puuteroimatta että rypyt eivät korostu) lopputulos saattaa olla hyvinkin erilainen ja kasvot eri muotoiset verrattuna siihen miltä henkilö näyttää luonnossa ja mitä toivotaan. Tämä esimerkkinä siitä, että yleispäteviä ohjeita jotka toimisivat aina ei ole olemassa, vaan tilanne pitää arvioida joka kuvattavan kohdalla ja jokaisissa kuvausolosuhteissa erikseen. 


Osaava meikkaaja ymmärtää meikin tarkoituksen kontekstissa, ja osaa käyttää edellä mainittuja elementtejä kuvaustilanteessa tarkoitukseen sopivasti hyödyksi jolloin päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Usein on niin, että meikkaajan työ ei näy, mutta se että meikkaajaa ei ole ollut paikalla näkyy.


Tarvitaanko meikkaajaa kun tehdään mustavalkoisia kuvia?


Myös mustavalkoisissa kuvissa meikillä on merkitystä. Erilaiset ihon sävyn vaihtelut, esim punoitus poskilla tai nenässä tai muualla kasvoilla vaikuttaa mustavalkoisessa kuvassa kasvojen muotoon, joskus varsin radikaalistikin. Kun värit on poistettu, punoitus näyttää vaalealla iholla tummemmalta kohdalta. Sen voi ajatella toimivan samaan tapaan kuin varjostus (contour), ja vaalean ihon samaan tapaan kuin korostus (highlight). Näin ollen kuvassa, joka on kaksiulotteinen, se muuttaa kasvojen muotoa. Toisinaan hyvin toimivasti, toisinaan ei, ja kuvattava saattaa kokea näyttävänsä vieraalta kuvassa ja saattaa kokea kasvonsa eri malliseksi kuin normaalisti. Kuvaaja pystyy muotoilemaan valojen avulla, mutta kun tähän lisätään tarkoitukseen sopiva meikki, päästään ihan eri ulottuvuuksiin. Samalla tavalla toimivat tekstuurit iholla, kiilto tuo esiin ja ulospäin, matta vie sisäänpäin ja häivyttää. Kiillon ja matan suhteella on sävyerojen ohella suuri merkitys lopputuloksen ja kasvojen muodon suhteen valaistusolosuhteista riippuen. Meikkaajan tehtävänä on tunnistaa ja arvioida näiden vaikutus lopputulokseen ja tehdä tarpeelliset muutokset. Meikin tarkoitus ei ole läheskään aina muuttaa ihmistä eri näköiseksi kuten usein pelätään, eikä edes näkyä, vaan sen tarkoitus voi olla myös palauttaa ihminen mahdollisimman itsensä näköiseksi silloin kun olosuhteet sitä vaativat.

Helsingin kaupunginorkesterin kuvat toteutettiin mustavalkoisena. Kuvat: Lari Järnefelt, Felt Fotografi.


Koska set up ja valaistusolosuhteet vaikuttavat kaikkeen radikaalisti, meikkaajan olisi hyvä olla kuvauspaikalla ja tehdä tiivistä yhteistyötä kuvaajan kanssa. Parhaaseen lopputulokseen päästään kun meikkaajalla on mahdollisuus seurata esim näytöltä kuvaustilannetta jolloin on mahdollista käydä tekemässä tarpeelliset korjaukset kuvaushetkellä. Samalla tavalla kuin kuvaaja manipuloi valoa ja varjoa, myös meikkaaja tekee niin, joko tarkoituksella tai vahingossa, ja siksi meikkaajan ja kuvaajan yhteistyön ja kommunikaation sujuvuus on äärimmäisen tärkeää. On tärkeää että kumpikin tekee samaa lopputulosta. Kuvaaja ja meikkaaja toimivat tiiminä, ja parhaimmillaan tuntevat toistensa työn hyvin, jolloin kuvaaja osaa hyödyntää ja käyttää meikkaajaa parhaalla mahdollisella tavalla hyödyksi, ja meikkaaja tuntee kuvaajan tyylin jolloin osaa tehdä hänen työtänsä parhaiten tukevaa työtä.


Erilaisia tapoja käyttää meikkaajaa kuvauksissa:


Valmiin meikin fiksaaminen, ns touch up.


Tämä on paras vaihtoehto silloin kun toiveissa on että kuvattavat näyttävät kuvassa mahdollisimman paljon omalta itseltään ja persoona saa näkyä. Kuvattavat meikkaavat itsensä itse niinkuin muutenkin tekisivät. Kuvaa varten ei kannata kikkailla meikissä mitään mitä ei tekisi normaalistikaan, sillä kotona meikatessa ei voi olla valmiiksi tietoa tulevasta valaistuksesta ym vaikuttavista seikoista, ja kikkailut vaativat toimiakseen melkein poikkeuksetta tietoa tulevista olosuhteista. Mutta oma meikki on hyvä olla, koska silloin meikkaaja ja kuvaaja näkevät ihmisen normaalin tyylin ja on helpompi toteuttaa oman näköinen lopputulos. Toisilla on meikatessa statementteja, esim tietyn värinen huulipuna, persoonalliset kulmakarvat tai silmänrajaus. Ne ovat silloin tärkeä osa persoonaa eikä toinen voisi osata ensi tapaamisella niitä välttämättä toteuttaa. Meikkaajan tehtäväksi jää tarkistaa että kaikki olemassa oleva toimii olosuhteissa parhaiten, kuvattavan ulkonäköä ei muuteta. Yleensä tämä tarkoittaa mm tekstuurien tsekkaamista, kiillon ja matan suhteen fiksaamista, sävyn tarkistusta ja mahdollista fiksausta, sekä valon ja varjon arvioimista ja mahdollisia muutoksia. Usein vaikka silmien alla olevan liian vaalean valoa heijastava valovoiteen poistamista, highlightien poistamista tai lisäämistä, poskipunan ja muotoilupuuterin poistamista tai lisäämistä ym.

Myös miehet meikataan. Kasvojen väri tsekataan ja tarvittaessa tasapainoitetaan. Kiillon ja matan suhteet tsekataan ja tasapainoitetaan. Asiakkaiden toiveista ja kuvaajan kanssa mietitystä lopputuloksesta riippuu mitä kaikkea tehdään, ja meikkaaja korjailee meikkiä usein vielä kuvaustilanteessa kameran edessä kun nähdään miltä kokonaisuus näyttää linssin läpi. Meikkaaja huolehtii myös että hiukset ja vaatteet näyttävät kuvassa hyvältä, eikä esim hiuksissa leijaile tarpeetonta pörröisyyttä ym. Tämä kaikki säästää myös kuvaajan jälkikäsittelytyötä. Sen lisäksi että se on kustannustehokasta, se myös näyttää paremmalta ja aidommalta kuin jälkikäsittelyssä tehdyt fiksaukset.

Luonnonvalo vaatii erilaisen meikin kuin studiovalaistus. Meikki pitää tehdä kuvausolosuhteisiin sopivaksi. Kuva: Lari Järnefelt, Felt Fotografi.

Koko ehostus.

Tämä on toimiva vaihtoehto kun toiveissa on saada henkilöstöstä mahdollisimman yhtenäinen ilme ja halutaan vaikkapa hyvin konservatiivista ja tietyllä tavalla linjattua ja asiallista lopputulosta. Tässäkin tottakai persoonallisuus huomioidaan, ja meikkaajan kanssa kannattaa neuvotella etukäteen meikin roolista ja siitä mitä siltä toivotaan. Halutusta lopputuloksesta ja meikin roolista ja osuudesta riippuen, meikkaajan kädenjälki tulee näkymään lopputuloksessa enemmän kuin silloin jos kuvattavat olisivat ensin meikanneet itse. Ihan kuin käsin kirjoittaessa, jokaisen käsiala on omansa. Joskus tämä vaihtoehto on toimiva myös silloin jos kuvattavat kokevat olevansa epävarmoja meikkaajia ja meikkaaminen tuntuu vaikealta ja vastenmieliseltä ajatukselta. Meikkaajan tilaaminen paikalle poistaa silloin stressiä kuvaustilanteesta tehokkaasti. 


Meikkaaja ei pelkästään vain meikkaa.

Tärkeä osa meikkaajan työtä on olla ihmisten kanssa. Taitavat meikkaajat ovat hyviä ihmistuntijoita ja osaavat lukea erilaisia tunnetiloja. Usein jo meikkaajan kosketus ja läsnäolo on rentouttava ja rauhoittava tekijä ennen kuvaustilannetta. Meikkaajan kanssa voi jutella tulevasta kuvaustilanteesta ja vaikka omista epävarmuuksista siihen liittyen ja saada aidosti tsemppaavaa tukea ja vinkkejä. Tai voi vain jutella niitä näitä. Jokatapauksessa, oli kyseessä esiintyvä artisti tai kuka vain kuvattava, meikkaajan käsittely murtaa jäätä ja meikkaajat ovat taitavia käsittelemään jännitystä. Meikkaaja ikäänkuin lämmittelee kuvattavan kuvaajalle valmiiksi ja toimii kuvaajan ohella tukena kuvattavalle. 


Harvemmin kuulee että kukaan olisi mukavuusalueellaan kuvattaessa. Jo pelkästään se, että ammattilainen tarkistaa ennen kuvan ottamista että kaikki on kunnossa ja näyttää hyvältä, lisää varmuutta kuvaustilanteessa. Se myös tukee ja helpottaa kuvaajan työtä. Kun paikalla on yksi silmäpari lisää huolehtimassa kuvattavan yleisilmeestä, kuvaaja voi keskittyä pääasiaan eli itse kuvaan ja kuvattavan ohjaamiseen.


Onnistunut lopputulos vaatii onnistunutta kommunikaatiota ja viestintää. Meikkaaja hoitaa oman tonttinsa, mutta onnistuakseen hänen on kuunneltava muita, esim kuvaajaa, kuvattavaa ja tilaajaa, sillä kaikki elementit vaikuttavat meikkaajaan työhön. 









Seuraava
Seuraava

“Don’t mask it off”